trauma

Na ingrijpende gebeurtenissen, zoals het zien of zelf meemaken van een ongeluk, een overlijden, een bedreigende of gewelddadige situatie, kunnen mensen veel last hebben van nare herinneringen. Zonder dat ze er aan willen denken komen er dan weer beelden of nachtmerries terug. Soms zijn mensen dan ook sneller geïrriteerd, hebben ze een korter lontje, kunnen ze zich minder goed concentreren en zijn ze minder gelukkig. Er wordt dan gesproken van PTSS: posttraumatische stressstoornis.

Er zijn effectieve methoden om deze klachten te verminderen zoals: EMDR, Imaginaire Exposure en schrijftherapie. EMDR is een korte methode die er vaak voor zorgt dat de klachten heel snel verminderen en mensen zich veel krachtiger voelen, zonder dat ze thuis verder oefeningen hoeven te doen. Mensen die houden van schrijven en diepgaand nadenken kunnen voor schrijftherapie kiezen, ook een effectieve behandelmethode.

Als je (alvast) iets wilt lezen over trauma adviseren we deze boeken:

Traumasporen – Bessel van de Kolk
Verlamd van angst, Agnes van Minnen

PTSS gaat echter zelden echt over door het lezen van boeken, daarvoor raden we echt psychologische behandeling aan. Soms lukt het wel om een trauma jarenlang te onderdrukken. Als mensen pensioneren en ouder worden komen de trauma’s soms heftiger naar boven. Ook dan is behandeling zeker nog zinvol en bij ouderen gaat de behandeling vaak sneller, omdat er toch al een heel leven ongemerkt dingen zijn verwerkt.